Projekt VÍTKŮV CHODNÍK

12.02.2013 07:17

Většina z nás, kteří pracujeme s dětmi, vidíme jak se během let, vlivem moderní společnosti, mění kvalita pohybového aparátu dětí. ČR je jedna ze zemí s velmi kvalitní poporodní péčí o dítě a kvalitní je i neurologická a rehabilitační péče o ohrožené děti v prvním roce života a to především aplikací Vojtovy reflexní terapie. Pak se však situace dramaticky mění. Při rehabilitaci děti mezi 2. - 3. rokem často obtížně spolupracují, začnou mít zájem o sledování televize a později i počítače, často jsou do školek a škol převáženy autem přímo od domu. Dostanou dnes již většinou kvalitní obuv, přesto však ubývá hodin přirozeného pohybu venku. Chůze na boso po zajímavém povrchu se stane velkou vzácností omezenou na letní pobyt na chatě či u vody. A tak dětská noha, která má vyzrávat a být posilovaná právě chůzí po zajímavém povrchu, strádá.

Mnohé MŠ se snaží tuto neradostnou situaci zlepšit. Často mají k dispozici poměrně dostatek cvičebních pomůcek, ale na trhu chybí programy, které by pedagogy naučili tyto rehabilitační pomůcky používat či rozhodovat o jejich vhodnosti před jejich nákupem. Tuto mezeru se snaží vyplnit program Vítkova chodníku. Jde o českou, finančně dostupnou, velice flexibilní a trvanlivou pomůcku. Jednu sadu může využít i MŠ s několika odděleními. Výběr kazet není náhodný, ale byl sestaven tak, aby došlo k zapojení co největšího množství svalů Na dětské noze tak dochází k aktivaci svalů, které celé dny zahálí v botách. Zároveň se zlepšuje i držení těla a koordinační schopnosti dítěte.

 

Cvičení je vhodné nejen pro děti s plochonožím a asymetrickým zatížením nohy, ale i vadným držením těla, skoliozou, neurologickým postižením a především pro „zatím zdravé děti“. Cvičení musí mít samozřejmě ucelenou strukturu vč. počátečního rozehřátí, strečinku, hlavní části a zklidnění. Tipy, jak tyto jednotky uspořádat a které cviky zařadit je náplní další části programu Vítkova chodníku – jednodenního kurzu pořádaného ve spolupráci s Českou podiatrickou společností.  Cvičení je vhodné zařadit několikrát týdně do rozcvičky či vytvořit zájmový kroužek RHB cvičení. Dle našich prvních zkušeností se děti na nerovné povrchy velmi snadno adaptují a počáteční obavy z „pichlavého“ se během několika cvičení rozpustí. Děti pak budou otevřenější k chůzi naboso venku, kde již půjde o přirozené cvičení nohy aplikované do života. Ve stejném duchu je třeba „vychovávat“ i dospělé vč. rodičů. Vždyť občas vražený trn do nohy či píchnutí vosou při chůzi naboso není tak velká zdravotní zátěž, jako celoživotní narušení funkce nohy a s ní spojené bolesti kolen, kyčelních kloubů a zad.

MUDr. Kateřina Švejdová

rehabilitační a podiatrická ambulance

Ohmova 271, Praha 10

tel: 774 500 271

www.rehaktiv.cz, info@rehaktiv.cz.

Zpět

Kontakt

Ivana Kamencová
Palackého 1891
Kraslice
358 01

Tel: 776 379 659

Admin: Bosá turistika, cz. © 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode